Терзиева: Спирането на плащанията е рутинна процедура 06.06 | 12:38

Нарушенията по ОП "Регионално развитие" възлизат на 39 млн. евро

От Мина Стойчева

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева коментира, че спрените евросредства по две от приоритетните оси на оперативна програма "Регионално развитие" 2007–2013 не са някакво изключение, а рутинна процедура от страна на Европейската комисия.

По нейните думи институцията предприема подобни мерки при най-малки съмнения за неточности по програмите. Тя потвърди, че става въпрос за нарушения на процедурите по възлагане на обществени поръчки. Засега обаче от Комисията има изпратено само писмо, в което не са посочени грешките в детайли. "Липсата на предварителен одитен доклад обаче ни затруднява в тълкуването на констатациите, които са представени твърде общо", обясни министърът пред БНР.

Терзиева подчерта, че при направени проверки върху всички програми в 74% от случаите има наложени корекции по тях заради проблеми в обществените поръчки. Общият брой на констатираните нередности, свързани с насъответствия със Закона за обществените поръчки на оперативната програма, е 728. В парична стойност те представляват 39 млн. евро, което е 1,3 на сто от бюджета на "Регионално развитие".

"Данните показват, че тази ситуация не е от вчера, но явно предприетите мерки от всички участници в процеса не са били достатъчни или напълно адекватни. Това налага да се предприемат действия, не само на ниво управляващи органи, но и на другите нива в цялата система", коментира Терзиева.

Министърът обеща, че ще бъдат направени допълнителни проверки на проекти, избрани на случаен принцип. В случай на установени нередности ще бъдат предприети необходимите действия за отстраняването им. "Бенефициентите, без значение общини или министерства, трябва да спазват стриктно законите и процедурите", подчерта тя.

Според Десислава Терзиева е необходимо налагането на контрол по цялата верига, както и повишено внимание от страна на управляващите органи. Тя коментира необходимостта от адекватни и ясни методически указания от Агенцията по обществените поръчки и Управляващите органи. Министърът обеща, че ще има промени в системата за контрол на оперативна програма "Регионално развитие". "Грешки винаги е възможно да се допуснат, но е важно те да не са системни", допълни тя и подчерта, че се подготвя писмо до ЕК, с което се представя план-график, какви действия се предприемат по констатациите, визирани в писмото.

Водещи

Най-четени