Терзиева иска Северозападът да стане европейски 12.05 | 14:36

Хората тук заслужават безопасни пътища, заяви в Плевен министърът на регионалното развитие

От Георги Георгиев

Нашият стремеж е Плевен и целият Северозападен район да станат европейски места за живот, защото хората тук също заслужават безопасни пътища и имат право на това. Това каза в Плевен министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на среща с бизнеса, регионалните и местните структури и власти.

Автомагистрала "Хемус" е приоритет на правителството, допълни министърът. Терзиева посочи, че се работи активно по доизграждането ѝ, подготвен е идеен проект.

"Хемус" има ключова роля за икономическото и социалното сближаване на регионално ниво и преодоляване различията между регионите, които драстично са се увеличили през последните 4 години, каза Терзиева.

Според нея "Хемус" ще окаже позитивна роля в развитието на три региона - Северозападен, Северен Централен и Североизточен, като общият брой на населението, което ще се възползва от новоизградената инфраструктура, е 3 млн. души.

За доизграждането е направено проучване на 4 алтернативни варианта. Т.нар. син подобрен вариант, който минава на равно разстояние между Плевен и Ловеч, бе представен подробно. Трасето преминава на 15 км от центъра на Плевен, разстоянието между София и Плевен се запазва същото, но времето за пътуване се скъсява с 15 минути.

Основното му преимущество е едновременно обслужване на максимален брой населени места. Според министъра подготовката на проекта върви по план, остават за доизграждане 252 км, които ще струват 1,5 млрд. лв. без ДДС.

Очаква се строителството да започне в края на 2015 г. или началото на 2016 г., разделен на 8 участъка. Три са приоритетни: Ябланица - връзката Плевен-Ловеч (60 км), до Велико Търново (85 км), до Белокопитово (110 км).

Средствата ще бъдат осигурени по оперативните програми "Региони в растеж" и "Транспорт" и от бюджета. По-късно министър Терзиева в с. Милковица ще даде старт на рехабилитацията на главната улица "Иван Вазов", за което са опуснати 1 млн. лв. от публичната инвестиционна програма на правителството.

Тя подчерта, че "политиката на правителството е да върнем държавата в Северозападна България". По думите ѝ "предишното управление е избягало от този регион".

Водещи

Най-четени