Този не го искам в офиса! 16.10 | 07:36

Кои служители не искате да работят за вас и сред вас?

От Кремена Бедерева

Вероятно няма по-трудна и неблагодарна задача от тази, която има онзи човек (онзи отдел) във фирмата, натоварен с решението кого да уволни. Защото докато ние, служителите, сме твърде заети с това да коментираме от какви гадни подлеци, сноби и диктатори е съставена фирмата, начело с ръководството и продължавайки с колегите ни, някой трябва да направи един важен избор.

А именно, когато се налага определен брой служители да бъдат освободени, кой точно да остане без работа и да бъде "принесен в жертва" в името на това фирмата да продължи да работи като добре смазан часовников механизъм.

Ако вие сте човекът при гилотината, трябва да знаете, че макар да е трудно, има някои хора, които просто нямат място в компанията. Експертът по корпоративна политика Хауърд Тълман* разделя тези служители в три типа и ги описва в сайта за бизнес и предприемачество Inc.com.

Служители, които пестят усилията и ентусиазма си

Това са първите хора, които трябва да напуснат кораба, смята експертът. Ако забележите, че някои от служителите прекарват по-скоро по инерция работните си дни (знаете точно какво имаме предвид) и не влагат нищо в извършваната дейност, то имате зелена светлина незабавно да действате, дори компанията да няма нужда от свиване на работния си капацитет.

Понякога, продължава Тълман, съвсем хладнокръвно и без много размисли и угризения уволняваме хора, които не се стараят или на които не им пука за работата. Тяхното присъствие във фирмата е "непростим грях", особено за един стартиращ бизнес.

Останалите два типа служители може да видите на Econ.bg.

Водещи

Най-четени