Токът може да поевтинее с 1-2% от юли 22.01 | 11:31

Засега Ангел Семерджиев не вижда основание за поскъпване на електроенергията

От Диана Цветкова

Възможно е леко поевтиняване на електрическата енергия през третото тримесечие на 2013 г., прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

"На този етап не виждам основание за повишаване на цените на електроенергията, защото считаме, че в рамките на приходите, които сме утвърдили в цените, дружествата могат да продължат да извършват своята дейност", заяви Семерджиев, цитиран от агенция "Фокус".

По думите му дори може да се очаква намаление на цената на тока от 1 юли, което да е от порядъка на 1% или малко повече.

"Всички резерви на системата бяха използвани максимално, за да имаме приемливи цени на енергията в страната. Продължаваме да бъдем с най-ниските цени по абсолютна стойност", заяви шефът на ДКЕВР.

По думите му с намалението на зелената добавка, добавки за високоефективно производство и за невъзстановяеми разходи, ще доведе до спад и в крайните цени на тока.

На този фон се очаква през февруари електроразпределителното дружество ЧЕЗ да поиска увеличаване на цената на тока. От там обясниха, че поскъпването се налага заради инфлацията, но увериха, че поскъпването няма да е голямо.

Водещи

Най-четени