Трайков: Ходът на "Атомстройекспорт" беше много слаб 12.09 | 16:58

Имаме много силни аргументи срещу иска, смята бившият министър

От Ралица Стоянова

Ходът с иска за 1 млрд. евро на "Атомстройекспорт" беше много слаб. Той е замислен като средство за натиск в контекста на целия комплекс от енергийни теми, които трябва да се изяснят в следващите месеци между България и Русия. На практика те биха един балонен сервис и в момента правителството на България просто трябва да забие топката. Така бившият енергиен министър Трайчо Трайков коментира исканото от руската компания обезщетение заради спрения проект за строеж на АЕЦ "Белене" пред БНР.

Според Трайков имаме много силни аргументи срещу иска, както и срещу цялостното поведение на "Атомстройекспорт" по този проект. Руската компания е неизрядна по много клаузи на подписаните споразумения. Бившият министър смята, че имаме всички шансове да спечелим.

Според Трайков този иск дори е шанс за България, за да прекрати изцяло този проект.

По отношение на развитието на ядрената енергетика на България на практика всички опции са отворени. Можем да преценим имаме ли нужда от нова мощност, кога и с каква технология.

Трайков смята, че в момента ядрен проект номер едно за България е удължаването на живота на V и VI блок  на АЕЦ "Козлодуй". "Напълно възможно е в следващите 30 години ние да продължим да експлоатираме тези два блока и това на практика решава енергийните ни нужди. Прогнозите за консумация на електроенергия, с които е обосновано навремето решението за започване на строителството на АЕЦ "Белене", са несъстоятелни" ,смята ексминистърът. "Ако се гледат тези прогнози, през миналата година България трябваше да изпита недостиг на около 1000 мегавата, а то беше точно обратното – имахме 1000 мегавата", които работеха за износ, добави той. 

Водещи

Най-четени