Три сектора от българската икономика имат добър потенциал за растеж 08.08 | 16:50

Услугите са пострадали най-малко от икономическата криза, показа анализ на МФ

От Деляна Петкова

Секторите, свързани с аутсорсинг, електрониката и информационните технологии са с най-добър потенциал растеж. Секторът на услугите е повлиян в най-малка степен от световната икономическа криза след 2008 година.

Това  показа анализ, изготвен от дирекция "Икономически анализи и прогнози" към Министерството на финансите. Докладът оценява потенциала за растеж на секторите на реалната икономика в България в периода 2008 - 2010 година. Целта е да се идентифицират секторите с по-добър потенциал за развитие.

Откроени са секторите с най-висока доходност, растеж и възвръщаемост на капитала, както и отраслите с най-висок марж на печалбата. Маркирани са и отраслите с най-висока производителност на труда спрямо ЕС-27.

Според експертите в момента има необходимост от подобряване на ефективността на производството. По време на икономическия бум инвестициите и заетостта не са били насочени към най-продуктивните сектори от реалната икономика в България.

За изготвянето на анализа са използвани данни от Амадеус, Евростат, статистическата база данни за стокова търговия на Организацията на обединените нации.

Водещи

Най-четени