Тристранката одобри минималната заплата да стане 290 лева 02.11 | 18:25

Предложението на Дянков е това да се случи от 1 май 2012 г.

От Ивайло Ачев

Социално-икономическите партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) подкрепиха предложението на министъра на труда и социалната политика за увеличение на минималната работна заплата за страната, съобщават от Министерския съвет.

Предвижда се стъпката на повишение от 270 лв. на 290 лв. да бъде направена през второто тримесечие на следващата година. Финансовият министър Симеон Дянков обаче поиска увеличението да влезе в сила от 1 май следващата година, пише БТА.

В рамките на заседанието беше одобрен и проектът за постановление на Министерския съвет, с което се определя нов размер на линията на бедност за 2012 г. Съгласно решението на социалните партньори размерът на линията на бедност за следващата година ще бъде определен от правителството на 236 лева. Към настоящия момент границата на бедността е 211 лева.

По време на заседанието на НСТС бяха обсъдени становища и предложения за изменения и допълнения на Кодекса на труда. Основната цел на промяната е да се регламентират агенциите за временна заетост, както и да бъдат определени критериите за представителност на национално равнище на работодателските и синдикалните организации.

След дискусии и анализи на експертно равнище, предстои да бъде взето решение по проекта на следващо заседание на Съвета.

Водещи

Най-четени