Тръгват проверките на ТЕЦ-овете 16.01 | 12:54

Държавата тръгва на инспекции, ще гледа готови ли са централите за нови студове

От iNews.bg

От днес енергийното министерство започва проверките по въглищните ТЕЦ-ове, за които беше обявено в края на миналата седмица. Причината за инспекцията е, че част от резервните мощности не можаха да бъдат включени в дните, когато температурите бяха най-ниски и потреблението на ток постави рекорд за последните 20 години. Целта на проверките е да се установи дали ТЕЦ-овете имат необходимите количества гориво на склад, обясни пред БНР енергийният ни министър Теменужка Петкова.

"Ще видим каква е готовността и какво е в момента състоянието на всички въглищни централи, включително и на тези, които имат ангажимент да осигуряват студен резерв за системата, тъй като, за да се подсигурява той и за да се плаща за него, тези централи трябва да поддържат определени складови наличности. Ще видим дали това, което се изисква по наредба, наистина се спазва и налице ли са основания за неговото заплащане", обясни тя.

В дните на пиково потребление на ел.енергия у нас, заради което беше спрян износът на ток от България, не успяха да сработят 2 от резервните мощности – на ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Русе". При първата цетрала проблемът беше в замръзналите въглища за блока. Втората пък не можеше да се охлажда, тъй като каналът между нея и река Дунав беше замръзнал. Още в края на миналата седмица Петкова обеща, че и двама случая ще бъдат проверени. Ако се открият нередности, за ТЕЦ-овете ще има и санкции.

Водещи

Най-четени