Трябват спешни реформи в енергетиката, иначе отиваме към фалити 27.09 | 14:34

Росен Плевнелиев очаква да се създаде наистина независим ДКЕВР

От Георги Велев

Българската енергетика може да стигне до фалит, ако не бъдат предприети незабавни реформи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който е на посещение в Ню Йорк. Държавният глава участва в 69-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Плевнелиев призова веднага след като бъде структуриран новият български парламент да се анализират прагматично числата, потенциала и перспективите в сектор "Енергетика".

"Ако това не се случи, може да бъдем изправени и пред драматични последствия, включително и фалит. Нямаме много време и моят апел ще бъде, след като минат изборите и сформираме Народното събрание, към национално отговорен и конструктивен подход и сериозна реформа в сектор енергетика”, заяви държавният глава пред bTV.

Президентът призова за незабавни мерки в сектора. Една от тях ще бъде предприета от служебното правителство, което ще внесе предложение за създаването на силен, независим и надпартиен ДКЕВР.

"Имаме един политизиран регулатор, на който министър-председателите или шефовете на политическите партии просто могат да му вдигнат телефона и да кажат "смъквай или вдигай цената на тока”. Ние трябва да си даваме сметка, че НЕК е пред фалит. Тя има около 1 милиард приходи и 3 милиарда задължения”, подчерта Плевнелиев.

Именно заради проблемите на НЕК енергийният регулатор смята да увеличи токът за бита с 10%.

Водещи

Най-четени