Туризмът вкарва над 5,5 млрд. евро в икономиката ни индиректно 29.09 | 21:15

Директният принос се равнява на 3,2 млрд. евро

От Мария Стоянова

По данни на Световната организация по туризъм към ООН за 2013 г. туризмът дава 3,2 млрд. евро директен принос към икономиката на страната ни, а индиректно вкарва в нея над 5,5 млрд. евро. Това заяви служебният зам.-министър на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев по време на дискусия за приоритетите в бранша.

По думите му отрасълът формира 13,6% от БВП на страната, а ако се изчислят също стоките и услугите от други отрасли, които се реализират чрез туризма или имат отношение към него, този дял би бил много по-висок.

Ботев посочи, че според коефициента, измерващ съотношението между местно население и чуждестранни туристи, ние сме десетата дестинация в света с повече чуждестранни туристи от собственото си население.

"Туризмът вече е структуроопределяща индустрия за българската икономика и ролята на държавата за неговото развитие е ключова", каза зам.-министърът.

Той посочи още, че към момента е отчетен ръст от 6,7% повече чужденци, посетили страната ни. Приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс по данни на БНБ за първите 6 месеца на годината са над 1,7 млрд. евро, което е 3,6 на сто повече спрямо същия период на миналата година.

Според международната статистика най-възходящата, най-бързо развиваща се индустрия след информационните технологии е именно туризмът.

Водещи

Най-четени