Търговците натискат производителите да намаляват цената под себестойност 16.04 | 09:47

Според Корнелия Нинова пазарът е "изкривен" в момента

От iNews.bg

"Правилата, които въвеждаме в Закона за защита на конкуренцията, гарантират, че дребните и средните български производители ще бъдат равнопоставени с търговците", каза в ефира на Нова телевизия Корнелия Нинова, депутат от Коалиция за България. По този начин тя отговори на въпрос дали ще фалират големите търговски вериги заради промени в Закона за защита на конкуренцията.

По думите ѝ обратно на твърденията на веригите се въвеждат пазарни правила.

"Сега пазарът е изкривен – веригите, от позицията на силните, изкривяват пазара", категорична беше Нинова.

Според нея има три проблема. Първият е с цените и ценообразуването.

"От български производители знаем, че търговските вериги ги натискат да намаляват цената под себестойност, което при тях води до фалити, безработни хора, по-малко данъци", даде пример депутатът.

Нинова беше категорична, че тези ниски цени не са в полза на купувачите. "Карат производителите да свалят доставната цена, но веригите не намаляват цената, на която хората купуват. А относно много ниските цени – те са за сметка на качеството", каза тя.

Корнелия Нинова даде пример и за безумните такси, които търговските вериги събират от производителите – такса за боулинг турнир или такса за отпечатване на торбички за магазина.

"Когато обаче си купим нещо, ние като клиенти също плащаме за тази торбичка и така такса се събира два пъти", заяви депутатът.

Вчера парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията, свързани с отношенията между търговските вериги и техните доставчици.

С предложените промени се целят пазарни и равнопоставени условия за българските производители, въвеждат се пазарни принципи при договарянето.

Водещи

Най-четени