Търсим международни специалисти за енергийната ни стратегия 19.09 | 15:22

Според шефа на ЕБВР групата може да включва около 15 души

От Десислава Маданска

За да се изработи енергийна стратегия на България, може да се използва съвет от международни специалисти. Това заяви директорът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за България Даниел Берг на лекция за енергийната диверсификация.

Той посочи, че изготвянето на енергийна стратегия не е лесно и в него могат да се включат международни експерти - известни професори, интелектуалци, представители на НПО, които да помогнат. По думите му това може да са около 15 души, не повече, които да  консултират правителствата в България за няколко години напред.

Според него при изготвянето на стратегия може да се ползва проучването на Световната банка, изготвено по време на служебното правителство, в което са застъпени всички основни въпроси в българската енергетика. 

По думите на Лъчезар Матев, посланик за специални поръчения по енергетика  към Министерство на външните работи, е добре да се създаде междуведомствена група, в която да се включат представители на различните енергийни дружества, на  министерства и на научни организации, които да дават съвети по всички важни енергийни теми. 

"Бих ви препоръчал да се вгледате в стратегията за Европа и във възможността за диверсифициране на източници”, каза Берг.

Според него, ако газопроводът "Набуко” не стои вече на дневен ред, а сред приоритетите е Трансатлантическият газопровод през Турция, то трябва да се помисли как от Турция да бъде доставен газ до Гърция и до България.

По думите му разширяване на хранилището в Чирен е друг приоритетен проект, тъй като при по-голямо хранилище ще бъдат избегнати възможни загуби при евентуално спиране на доставките на газ.

"Продължаваме да работим и за подобряване на енергийната ефективност със средства от "Фонд Козлодуй”, добави Берг. 

Водещи

Най-четени