Увеличават капацитета на газохранилището в Чирен 11.04 | 07:46

Целта е да се осигури потреблението на страната до 8 месеца, обяви шефът на „Булгартнасгаз“

От iNews.bg

От следващата година газохранилището в Чирен ще побира двойно по-голямо количество природен газ. Така ще покриваме изцяло потреблението в страната за 6 до 8 месеца, обяви изпълнителният директор на "Булгартнасгаз" Георги Гегов, цитиран от БНР.

"Добрата новина е, че със съдействието на Европейската комисия по Механизма за трансгранично сътрудничество успяхме да спечелим едно финансиране в размер на 220 милиона евро за двойното увеличение на дебита на хранилището - това означава от 550 милиона на малко над 1 милиард. И в момента, мога да ви уверя, че изпълняваме всички предпроектни дейности, които са необходими, и силно се надявам от догодина да се достигне действително до възможности за двойно съхранение на количествата природен газ", каза Гегов.

"Булгартрансгаз" ще въведе в експлоатация реконструираната компресорна станция "Странджа".

Станцията, разположена до границата с Турция, е изключително важна за транзита на синьо гориво, обясни изпълнителният директор на газовото дружество.

"От шест компресора на четири компресорни станции, които в момента интегрираме, днес имаме удоволствието да открием тези два на "Странджа". Последният, който е на компресорна станция "Петрич" силно се надявам да бъде в експлоатация до 30-40 дни, с което първият етап ще приключи. Имаме и одобрени средства по един наш друг проект, за който Европейската комисия ще ни отпусне необходимите средства за рехабилитация на още четири компресорни станции", уточни той.

Водещи

Най-четени