Удължаваме срока на съществуващи реактори 02.07 | 17:17

Безопасността е основен принцип в ядрената енергетика, каза Стойнев

От Десислава Маданска

Енергийната стратегия на България ще се изпълнява чрез удължаване на срока на експлоатация на съществуващите реактори и построяването на нови. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на кръгла маса за ядрената безопасност. Документът бе приет през 2010 година и предвижда поддържане на дела на електроенергията, произведена от ядрената енергетика, да се запази на това ниво.

По думите му стратегията осигурява подкрепа за ядрената енергетика като ресурс за електропроизводство, но без вредни емисии.

Министърът подчерта, че ядрената енергетика е един от ключовите отрасли на икономиката в България. През последните 3 години тя има дял от 35% от общия микс на страната.

Той посочи, че всяка държава членка има правото сама да определя енергийния си микс при спазване на най-високи изисквания за безопасност.

"В този смисъл искам да подчертая, че страната ни развива своята ядрена програма за мирни цели от началото на 60-те години на миналия век и е активен член на МААЕ от началото на същия период", посочи Стойнев.

Водещи

Най-четени