Украйна ще минава на словашки газ 25.04 | 10:15

Споразумението е част от усилията на Киев да намали енергийната си зависимост от Русия

От Георги Георгиев

Словакия ще снабдява Украйна с газ. Споразумението ще бъде подписано в понеделник (28 април), съобщи словашкото министерство на икономиката. Това е част от усилията на Киев да намали енергийната си зависимост от Русия, съобщава TV7.

Подробностите по споразумението ще бъдат изяснени през следващите няколко дни, заяви министърът на икономиката на Словакия Томаш Maлатински. Той се срещна в Братислава с украинския енергиен министър Юрий Продан и с европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Европейският съюз подкрепя една стабилна Украйна. Ние искаме едно добро бъдеще за икономиката на страната", заяви Йотингер.

Споразумението няма да засегне договорите между Словакия и руската компания "Газпром". Предполага се, че Братислава ще изнася за Украйна по 10 млрд. куб. м. газ годишно.

Москва увеличи двойно цената на синьото гориво, което продава на Киев. Това стана, след като от власт беше свален украинският президент Виктор Янукович.

Ситуацията събуди страховете за повтарянето на газовата криза от 2009 г., когато спор между Москва и Киев остави целия ЕС без руски доставки на синьо гориво.

Водещи

Най-четени