Укрепваме връзките с китайския туризъм 28.05 | 16:40

Драгомир Стойнев подписа Меморандум за разбирателство с Националната туристическа администрация на Китай

От Георги Георгиев

"Желанието ни е да активизираме взаимоотношенията си и да засилим сътрудничеството ни с Китай в областта на туризма. Убеден съм, че за постигането на конкретни резултати в това отношение ще помогне и предстоящият семинар между представители на китайски туроператори и българския бизнес."

Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на подписването на Меморандум за разбирателство между Националната туристическа администрация на Китайската народна република и Министерство на икономиката и енергетиката на България за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на туризма.

Стойнев запозна представителите на китайската делегация с възможностите, които предлага българската страна, като подчерта, че с новата Стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г. Министерство на икономиката и енергетиката цели да затвърди важността на туристическия сектор като основен фактор при формирането на БВП на страната – близо 14% от него, както и да преодолее сезонния характер на туризма, дължащ се на добре развит морски туризъм през лятото и ски и планински туризъм през зимата.

"Желанието ни е да обвържем културата и туризма, като използваме богатото културно-историческо наследство на България. Допълнителни инвестиции ще бъдат насочени в СПА и балнеосанаториалните туристически услуги. И дори, като малка държава, имаме възможности да развиваме и голф туризъм", каза още министър Драгомир Стойнев и припомни, че миналата година страната ни беше отличена като привлекателна голф дестинация, а български голф комплекс - като най-добър в Европа с наградата "Европейски голф курорт за 2014 г." от Световното изложение за голф туризъм IGTM в Испания.

Стойнев отбеляза по време на срещата, че усилията на правителството са насочени към намиране и на допълнителни инвестиции в туризма, за да може секторът да се развива, предвид важността му за националната икономика.

Желанието ни е все повече китайски туристи да имат възможност да се запознаят с красотите и културно-историческото наследство на страната ни, заяви министър Драгомир Стойнев и покани повече китайски граждани да посетят България.

Водещи

Най-четени