Унгарски министър: В Европа ще размислят за отказа от ядрена енергия 21.11 | 12:18

Без нея няма как да преминем и на електромобили, към което безвъзвратно вървим, смята Янош Шули

От Кристиан Костурков

Държавите в Европа, които обявиха планове да се откажат от ядрената енергетика, повече да не строят атомни централи, а съществуващите постепенно да затворят и да заменят с ВЕИ, ще се откажат от тези свои планове. Такова мнение изрази унгарският министър без портфейл по въпросите за АЕЦ "Пакш-2" Янош Шули по време на провеждащия се в Будапеща международен форум на доставчиците на оборудване за АЕЦ "Атомекс 2017". Причината за това, според него, е в стремежа на страните по света да намалят замърсяването на околната среда и да се преборят с климатичните промени чрез драстично намаляване на изхвърляните вредни газове в атомсферата. Което, според Шули, няма как да се случи без ядрената енергия.

 

От друга страна той отбеляза, че изпълняването на тези цели, включително и заложените в Парижкото споразумение, няма как да се случи без атомната енергетика. А в тази връзка Шули подчерта, че ядрените централи и тези от възобновяеми източници в никакъв случай не са конкуренти, както ги изкарват някои. Тези два типа електроцентрали трябва да се развиват и да работят заедно, според Шули. Той подкрепи тезата си с факта, че когато ВЕИ-тата не работят или произвеждат малко енергия, която не е достатъчна за потребителите в даден регион, тогава ядрените блокове ще могат лесно и бързо да компенсират недостига и да балансират системата. И обратното – когато от зелените централи се генерира повече ток, мощността на атомните може да се намалява. Така ще се осигурява не само необходимата на бизнеса и хората електроенергия на ниска цена, но и устойчиво развитие на икономиката, включително индустрията и промишлеността.

Според думите му това няма да бъде във вреда на АЕЦ, което се доказва и от направения за новостроящата се в Унгария ядрена централа "Пакш-2" анализ. Според него, ако двата блока като цяло работят с натоварване средно 90%, така не само новата централа ще работи достатъчно ефективно, но ще се гарантира и евтин ток за страната.

Шули не вижда добро бъдеще без ядрена енергетика и по отношение на развитието на автомобилния транспорт. Той даде пример със започналото вече изместване на бензиновите и дизеловите коли от тези с електрически двигатели. Поради което автомобилите ще имат нужда от все повече ток и така потреблението на електроенергия ще се повиши. А някой трябва да покрие тези нужди. И за да се случи това без замърсяване на околната среда, срещу което се борим, няма как да се мине и без нови ядрени централи, смята Шули. "Електромобилите ще имат много сериозно значение за нашето бъдеще", категоричен бе унгарският министър.

Водещи