Финансират проекти с пари от фонд „Козлодуй“ 17.01 | 12:35

До момента са сключени споразумения за 811,268 млн. евро

От Десислава Маданска

Три високоприоритетни проекта ще бъдат финансирани с пари от Международен фонд "Козлодуй". Това стана ясно при подписването на споразуменията в присъствието на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Единият проект е за закупуването на три нови багера за "Мини Марица-Изток" на стойност 15 млн. евро. За 4,1 млн. евро пък ще бъде закупен софтуер за Електроенергийния системен оператор (ЕСО). За проекти за енергийна ефективност в публичния сектор пък ще бъдат дадени 5 млн. евро.

В края на миналата година беше одобрено и подписаното споразумение за безвъзмездна  помощ за насърчаване на битовата газификация, като за целта сумата от фонда е 10,5 млн. евро, информира БТА. До момента по линия на фонда са сключени споразумения за безвъзмездна помощ на стойност 811,268 млн. евро.

Фондът е създаден през 2001 г. за управление на безвъзмездната помощ, отпусната от Европейската банка за възстановяване и развитие за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на първите четири блока на централата.

По думите на Стойнев тези проекти са важни не само за българската енергетика, но и за българската икономика.

Очакванията са проектите да окажат пряк ефект върху модернизацията на ключови енергийни дружества, ще доведат до спестяване на енергия от около 240 000 мегаватчаса годишно и спад на емисиите на въглероден диоксид - приблизително с 96 000 тона годишно.

Водещи

Най-четени