Фирми масово избират свободния пазар на ток 28.02 | 16:28

Битовите клиенти, избрали алтернативен доставчик, все още са единици

От Кристиан Костурков

Българските фирми все по-често избират да излязат на свободния пазар на ток, вместо да плащат по цените, на които продават електроразпределителните дружества. Това поне показва статистиката на ЕВН в Югоизточна България. През последната година огромна част от бизнес клиентите на компанията, които ползват ток средно и ниско напрежение, са предпочели да си купуват ток от някой от доставчиците, опериращи в региона.

Към мрежата на ЕВН са прикачени общо малко над 103 хил. бизнес клиенти, използващи ток на средно и ниско напрежение. Годишната им консумация на ел.енергия възлиза на 4699 гигаватчаса. През 2015 г. почти 90% от този ток е бил консумиран от директни клиенти на ЕВН. През 2016 г. обаче нещата стоят по коренно различен начин. 3350 гигаватчаса или 71.3 на сто от общото потребление на по-малките бизнес потребители в Югоизточна България вече купуват ток от свободния пазар, отбеляза Илина Стефанова, ръкводител на отдел "Енергийна политика и околна среда" в ЕВН България. Тя допълни, че компанията вече се конкурира с още 40 доставчика на ток, що се отнася до бизнес клиентите.

Не така обаче стоят нещата с битовите абонати. Въпреки че те също вече имат право да сменят доставчика си на ток, на територията на ЕВН избралите алтернативна компания са пренебрежимо малко количетсво. При 1.5 млн. клиенти на ЕВН общо, преминалите на свободния пазар на ток като частни лица са едва около 250, отбеляза Петър Костадинов от отдел "Комуникации" в ЕВН.

Той допълни и че смяната на доставчика на ел.енергия при тези клиенти е свързана с бизнеса. Почти при всички такива битови клиенти става въпрос за хора, които вече са избрали друг доставчик на ток за бизнеса си и понеже вече са наясно с процедурата, са решили да го направят и у дома, отбеляза Костадинов.

Водещи