Френската "Тотал" инвестира 250 млн. евро във Варна 28.11 | 16:06

Компанията ще търси газови находища в Черно море

От Десислава Маданска

Най-голямата френска инвестиция в България ще е във Варна. Стойността ѝ е 250 млн. евро. Това съобщи посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан след среща с кмета на града Иван Портних, заявиха общината.

Инвестицията ще е на френската компания "Тотал", която заедно с австрийски и испански партньори ще започне проучване за газови находища в Черно море. "Много съм горд да обявя, че средствата ще бъдат вложени скоро и нашето присъствие във Варна ще бъде още по-стабилно", коментирал дипломатът.

Дейностите по реализирането на проучванията се очаква да започнат през януари. Френската компания бе предпочетена от българското правителство да получи петгодишно разрешително за търсене и проучване за нефт и газ в дълбоките води на Черно море в терена "Хан Аспарух". В конкурса участваше още британската "Мелроуз Рисорсиз", която вече добива природен газ в северната част на Черно море край Варна.

"Тотал" ще работи заедно с австрийската ОМV и испанската "Репсол" в територията, обхващаща 15 000 кв. км и разположена в близост до открито на румънска територия находище на природен газ, за което се предполага, че е с обеми между 40 и 80 млрд. куб. м.

Водещи

Най-четени