Хлябът поскъпва със сигурност 24.07 | 11:16

Не е ясно колко точно ще бъде увеличението

От Ралица Стоянова

Със сигурност ще има увеличение на цената на хляба, заяви секретарят на Националната браншова камара на индустриалните хлебопроизводители Кольо Колев пред БНР.

В началото на месеца произоводители и земеделският министър Мирослав Найденов твърдяха, че няма предпоставки за поскъпване на хляба. Съшевременно цената на пшеницата от новата реколта достигна рекордни нива.

От 1 юли обаче има увеличение на цената на електричеството за бизнеса с 16%, цената на водата ще скочи с 5%, на горивата - с около 10%. Зърното вече поскъпна с 35%. За последните 15 дни цената на брашното в различните региони се е увеличила между 15 и 20%, изчисли днес Кольо Колев.

Няма такова изделие, което при тези увеличения, да може да поддържа тази цена, допълни той.

Увеличението се базира на реалностите на пазара, заяви Колев. Той обаче не се нае да прогнозира какво ще бъде то, тъй като всеки производител може сам да го определя.

Ако цените на суровини и енергия се задържат, няма да има повторно увеличение на цената на хляба до края на годината, обясни още Кольо Колев.

По данни на Агенцията по безопасност на храните около 1800 фирми произвеждат хляб у нас. От тях около 50 са големите, а другите са малки и средни предприятия, които произвеждат предимно хлебни изделия. Бизнесът е много затруднен, защото конкуренцията е много голяма, обясни още Колев.

Хлябът от 700 г ще се продава за около 1,20 лева, което е скок на цената с 15%. Това заяви вчера председателят на регионалната структура на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов. Той очаква част от бранша още от вчера да продава на по-високи цени и в магазините хлябът да е 1,20 лв., защото и търговците си слагали 25-30 ст. надценка. 

И в Бургас хлябът ще се продава на нови цени до седмица.

Водещи

Най-четени