Христина Вучева: КТБ можеше да бъде спасена, Искров да подаде оставка 19.11 | 08:42

С много по-малко пари можеше да се излезе от ситуацията, смята икономистът

От iNews.bg

Корпоративна търговска банка (КТБ) можеше да бъде спасена, ако още през юли бяха дадени 1 млрд. лева средства от бюджета и те щяха да бъдат върнати за година. С много по-малко пари можеше да се свърши цялата работа. Това заяви в ефира на TV7 икономистът Христина Вучева.

Тя е съгласна с общото мнение, че Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) и гуверньорът Иван Искров трябва да подадат оставка в най-скоро време.

Вучева е категорична, че трябва да се направят поуки от ситуацията с КТБ и тя да не се повтаря.

"Трябва да се гледа световният опит. Да се разбере, че банки с много спестители неслучайно се спасяват, защото е много по-скъпо за обществото да преминеш към плащането на гарантираните влогове", коментира тя.

По отношение на актуализацията на бюджета, която беше приета вчера (18 ноември), Вучева посочи, че "не е нормално 40 дни преди края на годината да се занимаваме с бюджета за същата година".

Според Димитър Бранков, заместник-председател на БСК, рекордният дефицит от 3,7% поставя под риск влизането на България в еврозоната.

Вчера премиерът Бойко Борисов разговаря с управителя на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров на четири очи в кабинета си. Срещата между министър-председателя и гуверньора е продължила 25 минути, като не е ясно какво точно са обсъждали двамата. Още преди съставянето на кабинета Бойко Борисов заедно с парламентарната група на ГЕРБ поиска оставката на Искров.

Водещи

Най-четени