Цената на златото чупи рекорд след рекорд 21.03 | 14:40

Новият исторически връх е 2 205 долара за тройуниця

От iNews

Ралито на златото продължава и цената в четвъртък достигна нов исторически връх – 2 205 долара за тройуниця. Прогнозите са, че през втората половина на годината цените може да се покачат до 2300 долара, каза Аакаш Доши, ръководител на проучването на суровините в Северна Америка на Citi, пред CNBC, цитиран от economic.bg.

Групата за финансови услуги Macquarie също прогнозира, че цените на златото ще достигнат нови върхове през втората половина на годината. Въпреки че признават, че физическите покупки на злато са повишили цените, стратезите на Macquarie приписват неотдавнашния скок в цените от 100 долара на "значителни покупки на фючърси".

Централните банки, които закупиха исторически количества злато през последните две години, продължават да бъдат силни купувачи и през 2024 г.", казват от Световния съвет по злато.

Тези покупки засилиха цените на златото въпреки високите лихвени проценти и силния долар, казват екперти пред американската медия.

Освен че Народната банка на Китай купи най-много злато сред световните централни банки, страната регистрира и най-голямото количество покупки на дребно на злато.

На ниво потребители на дребно Китай беше основен фактор за силно търсене на злато миналата година, тъй като хората се насочиха към злато, за да се диверсифицират от други класове активи", каза Фан.

Според данни на Световния съвет по златото Китай изпревари Индия и стана най-големият купувач на златни бижута в света през 2023 г. Китайските потребители са купили 603 тона златни бижута миналата година, което е 10% увеличение от 2022 г.

Наред с Китай потребителското търсене на злато в Индия също е едно от най-големите в света. Инвестициите на Индия в златни кюлчета и монети са нараснали със 7% на годишна база. Търсенето на злато от централната банка на страната също продължава да бъде силно, като Централната банка на Индия закупи 8.7 тона злато през януари, отбелязвайки най-високата месечна покупка от юли 2022 г.

Водещи

Най-четени