Цената на олиото пада - захарта поскъпва 03.06 | 18:12

Млечните произведения поскъпват средно с около 0.7%

От Елена Коцева

Цената на захарта през седмицата се запазва близко до нивото от предходната седмица, но стойностите остават сравнително високи. Слънчогледовото олио продължава плавно да пада средно с около 0.5%.

Брашното обаче леко поскъпва и спрямо предходната е с около 3% по-скъпо. Млечните произведения поскъпват средно с около 0.7%.

Седмичните колебания при цените на месните произведения са незначителни с отклонение около плюс-минус 0.7%, като при кренвиршите се наблюдава леко поскъпване с около 1.5%.

Цените на едро на варивата и ориза през седмицата остават стабилни.

През изтеклата седмица се наблюдава значителен спад на цените на повечето български плодове и зеленчуци. Най-голямо сезонно намаление има в цените на ягодите - средно с 18%, пресните картофи - 12%, оранжерийните краставици - 17% и зелето - с 25%.

Поскъпване през изтеклата седмица се наблюдава при вносните ябълки и домати и при салатите.

Слънчогледово олио

За отминалата седмица цената на олио се е запазила. На едро цената на олиото е 2.70 лв. за литър. В различните области на страна цените се движат от 2.55 лв. във Велико Търново до 2.83лв. в Русе.

В големите търговски вериги средната цена на олиото се запазва 3.08лв. Най-евтино е олиото в големите търговски вериги в Шумен и Добрич – 2-70 лв., а най-скъпо във Варна – 3-42лв. В по-малките магазини цената е като тази от миналата седмица – най-евтино е в Сливен и Ямбол – 2-90, а най-скъпо в Плевен и Велико Търново – 3.43 лв.

Брашно 

Цената на едро на брашно тип "500” се движи в границите от 0,86 лв./кг до 1,15 лв./кг. Най-евтино е брашното във Враца, а най-скъпо в София.

В повечето области цената на брашното се понижава – от 0,9% в София до 3,9% в Ямбол. Минимално увеличение на цените има в осем области, като единствено в Хасково е изразено по-чувствително – 4,1%. Темпът на изменение при цените на дребно не следва този на цените на едро. 

За поредна седмица цените на брашното в големите търговски вериги остават без промяна и отново са в диапазон от 1,07 лв./кг в Разград, Русе и Силистра до 1,27 лв./кг в Благоевград и Кюстендил. Единствено в големите вериги в Шумен цените на брашното падат с 8,7%.

Агнешко месо

През седмицата цената на едро на цяло агне остава без промяна. В сравнение с предходната седмица в четири области цените на цяло агне се понижават – от 2% в Шумен до 4,2% във Видин, Враца и Монтана. За страната цените на едро на цяло агне са в диапазона от 8,23 лв./кг до 13,05 лв./кг кланично тегло, съответно в Шумен и Плевен.

В големите търговски вериги цените на дребно на агнешкото месо се запазват на равнището си от предходната седмица и остават в границите от 8,60 лв./кг в Шумен до 14,90 лв./кг в Пазарджик и Силистра.

И през тази седмица маржът между цената на едро и цената на дребно в големите супермаркети се движи в диапазона – от 0,25 лв./кг в Бургас до 2,65 лв./кг в Пазарджик.

И цената на агнешкия бут се запазва. Цените се движат от 11,50 лв./кг във Враца до 14 лв./кг във Велико Търново и Ловеч. Същата цена се запазва както в големите търговски вериги, така и при дребните доставчици.

Същата е ситуацията и при цените на агнешка плешка ценовите нива са в диапазона 10,75 – 13,40 лв./кг. Отново най-ниска цена е регистрирана в Кърджали, а най-висока в Ловеч.

Водещи

Най-четени