Цената на тока се запазва за 6 месеца 23.12 | 15:51

Само 20 са действащите търговци на електроенергия за бита досега

От iNews.bg

Цената на тока ще се запази още 6 месеца, информира шефът на КЕВР Иван Иванов, цитиран от "Труд".

Иванов увери, че не е чувствал политически натиск, призна за корпоративен натиск относно изравняването на таксата "Задължения към обществото" за бита и за бизнеса.

"Битовият потребител в момента усеща, че регулаторът се старае да му създаде сигурност. Искаме да предпазим тези потребители от флуктуации в цената на тока през първите месеци на пускането на свободния пазар. Това означава, че битовите потребители ще останат на остатъчен регулиран пазар, което за момента ще бъде не по-малко от шест месеца. Разбира се, който би желал да излезе на свободния пазар, може да го стори. Нашите наблюдения показват, че смяна на доставчика в развитите страни се прави от не повече от 10 до 12% от битовите потребители. Важното е, че се дава право на избор в условията на конкуренция на борсата. Това означава дисциплиниращ ефект за различните търговци, включително ЕРП-тата. Те ще се състезават за клиентите. Феодализмът, който съществуваше досега и разпределянето на страната на три обособени области за всяко ЕРП, ще остане в историята", коментира той.

Иванов е на мнение, че през втората половина на 2016 година ще има освобождаване на пазара за битовите клиенти.

"Но хората могат да останат на регулирания пазар и по-дълго. Регулаторът ще следи всекидневно как се развива либерализацията", уточни Иванов.

Той информира, че вече има над 140 търговци на електроенергия и те ще бъдат в много силна конкуренция. Над 20 са реално действащи към момента. "Когато заработи борсата обаче, очаквам те да се увеличат", каза още Иванов.

Водещи

Най-четени