Цените на зелената енергия "подлудявали" българите 04.03 | 14:07

Движение иска отмяна на мораториума за шистовия газ

От Ралица Стоянова

Отмяна на мораториума за добив на шистов газ искат от "Движение за енергийна независимост".

Представители на движението планират утре (5 март) да раздадат на депутатите обръщение, с което искат отмяна на мораториума за добив на шистов газ в оставащите дни за работа на парламента, информира БТА.

"Идеята за зелена енергия е добра, но българският потребител живее днес и цените на екоенергията го "подлудяват", смята председателят на движението Димитър Иванов.

Според него една от най-големите грешки на ГЕРБ е мораториумът върху проучването и добива на шистов газ под натиска на протестите. "Основният аргумент е дали ще живеем добре, или ще живеем под руския "Газпромовски диктат”. Това е изходът да се отървем от монопола и да създадем възможност за съвсем различно развитие на държавата,” коментира той.

"Ако ГЕРБ не промени мораториума, българите ще живеят по-зле следващата зима, а руският политико-енергиен диктат ще се засили,” прогнозира председателят на Движението за енергийна независимост.

От движението твърдят, че фракингът не е опасен и добивът е строго контролиран, а наличието на шистов газ ще намали цените на енергоносителите.

"Обичам аргументите да са парите – опитайте да ги броите, докато не дишате,” заяви Мариана Христова, цитирана от bTV, която защитава е за мораториума върху проучването за шистов газ.

Тя обясни, че химикалите, използвани при сондажите, твърде лесно проникват в подпочвените води и оттам се простират по целия воден хоризонт.

Водещи

Най-четени