Цените на производител спаднаха през април 30.05 | 12:03

Увеличение се наблюдава единствено в някои сектори на преработващата промишленост

От Георги Георгиев

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2014 г. е с 0.2% под равнището от предходния месец, отбелязва Националният статистически институт (НСИ).

Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 2.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.8%, докато в преработващата промишленост е отчетено увеличение - с 0.3%.

В преработващата промишленост увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на напитки - с 1.0%, при производството на тютюневи изделия - с 0.9%, при производството на хранителни продукти, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон и печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители - с по 0.3%.

Намаление на цените е отчетено при производството на химични продукти - с 0.9%, при производството на основни метали и производството на метални изделия, без машини и оборудване - с по 0.4%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2014 г. спада с 0.9% в сравнение със същия месец на 2013 година. Цените намаляват в добивната промишленост - с 10.1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.3%, докато в преработващата промишленост цените са на равнището от април 2013 година.

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо април 2013 г. е отчетено при производството на основни метали - с 6.7%, при производството на химични продукти - с 6.1%, и при производството на хранителни продукти - с 4.5%. Увеличение на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 8.5%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 5.3%, и при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.4%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността

Общият индекс на цените на производител през април 2014 г. намалява с 0.1% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 0.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.7%, докато в преработващата промишленост цените се увеличават с 0.1%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост3 се наблюдава при производството на напитки - с 1.0%, при производството на тютюневи изделия - с 0.6%, и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0.4%, а намаление е регистрирано при производството на основни метали - с 1.6%, и производството на лекарствени вещества и продукти - с 0.8%.

Общият индекс на цените на производител през април 2014 г. спада с 2.1% в сравнение със същия месец на 2013 година.

В преработващата промишленост намалението на цените на производител е с 1.5% спрямо април 2013 година. По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 15.1%, при производството на хранителни продукти - с 4.3%, и при производството на химични продукти - с 3.1%, а увеличение е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 5.3%, при производството на напитки и при производството на мебели - с по 2.1%.

Водещи