ЧЕЗ: Високите електромери не са дискриминация, а пазят здравето и живота на хората 17.07 | 13:56

Решението предвижда българският съд да се произнесе по казуса, заявяват от компанията пно повод решението на Съда на ЕС в Люксембург

От iNews.bg

Опазването на човешкия живот е безусловен приоритет в дейността на "ЧЕЗ Разпределение България", заявяват от компанията по повод решението на Съда на ЕС в Люксембург относно монтирането на недостъпна височина на електромерите.

От ЧЕЗ посочват, че монтирането на ел. табла на височина над човешки ръст се извършва основно в райони, регистрирали голям брой инциденти, включително смъртни случаи в резултат на престъпни посегателства върху мрежата.

Само през последните 3 месеца при неоторизирани манипулации и кражби от електроразпределителните съоръжения на ЧЕЗ са загинали четирима човека. В своето становище Съдът на ЕС приема, че защитата на сигурността на електропреносната мрежа и надлежното проследяване на потреблението на електроенергия са законни цели, които по принцип могат да оправдаят разлика в третирането.

"ЧЕЗ Разпределение" е поставила електромерите на височина в определени райони, заради реалния риск от злоупотреби и посегателства върху мрежата, които водят до застрашаване на живота и здравето на хората.

Окончателно решение по казуса трябва да бъде взето от български съд. Ние вярваме, че то ще бъде справедливо и ще вземе предвид важността на опазването на живота на хората и целостта и сигурността на мрежата. Готови сме да предоставим всякаква информация на отговорните институции в подкрепа на нашите аргументи.