Чакаме 4 млрд. инвестиции в мините 18.08 | 15:57

След това държавата ще взима двойно повече такси от концесии

От Кристиан Костурков

В близките няколко години минната индустрия в България ще получи инвестиции от порядъка на минимум 4 млрд. лв. Условието е да бъдат изпълнени заложените мерки в новата стратегия за развитие на минния сектор, която предстои да бъде приета. Това стана ясно от думите на председателя на Българската минно-геоложка камара (БМГК) проф. Лъчезар Цоцорков по време на пресконференция, проведена по повод отбелязването на Деня на миньора. "Инвеститорите, имайки предвид тази дългосрочна визия на България за развитие на минерално-суровинната индустрия, в следващите години са готови да вложат в добивния отрасъл не по-малко от 4 млрд. лв.", каза той.

Паралелно с това ще бъдат разкрити и много нови работни места. В момента у нас в този сектор са заети около 30 хил. души. При изпълнение на заложените в стратегията мерки за развитие на бранша те спокойно могат да се увеличат с нови 15 хил. работни места, обясни председателят на БМГК. В същото време обаче ползи ще има и за държавата. Според последните статистически данни всяка година в хазната постъпват по 70-80 млн. лв. от концесионни такси. При условие, че новата минна стратегия се следва правилно, тези приходи ще бъдат увеличени с 50%, сочат изчисленията на БМГК.

Ръст отчита добивният сектор в България за 2014 г., стана ясно още от думите на Цоцорков. Той е в размер на 10%. За тази година се очаква тези темпове да се запазят и дори да се увеличат още. Според предварителните данни на БМГК към момента този ръст се запазва и през тази година. Потенциал за допълнително увеличение на резултатите на добивния бранш има през второто шестмесечие на тази година, обясни Цоцорков.

Водещи

Най-четени