Чакаме одобрение за 122 млн. евро за развитие на селските райони 17.03 | 16:03

Общият бюджет на мярката е 723 млн. лв., подадени до момента са 752 заявления за 2,7 млрд. лв.

От Кремена Бедерева

Чака се одобрението на Европейската комисия за прехвърлянето на финансови средства в размер на 122 млн. евро към мярка 321 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2014 г. - "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони".

Общият бюджет на мярката е 723 млн. лв, подадени до момента са 752 заявления за 2,7 млрд. лева. Това съобщи по време на семинар в град Банско по изпълнението на Програмата зам.-изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Десислава Тодорова.

Тодорова и група експерти от дирекцията за развитие на селските райони в Министерството на земеделието и храните представиха усвояването на средствата по две от най-конвертируемите мерки на ПРСР - 321 и 322 - за обновяване и развитие на селата.

В дискусията участваха представители на Националната и регионални служби за съвети в земеделието и кметове на общини, информира още БТА. Най-много проекти по мярка 321, които фонд "Земеделие" получава, са свързани със строеж и ремонт на пътища, ВиК съоръжения, спортни площадки, читалища, църкви, уточни Владислав Цветанов, експерт в МЗХ.

Като най-честа причина за отхвърляне на проекти от фонд "Земеделие" посочиха липсата на наличен финансов ресурс, както и това, че много често проектите са свързани с извършването на текущи ремонти - дейност, недопустима за финансиране.

От 2011 г. към мярка 321 е включена и нова дейност, насочена към децата. Проектите по нея предвиждат възможности за извеждането им от социалните домове и настаняване в защитени жилища. Новата дейност обхваща общо 19 общини в България, сред които Долни Чифлик, Павликени, Берковица, Свиленград, Правец, Елена, Момчилград, Стражица, Белене, Елхово и др. Финансовият ресурс е 9 млн. евро и проекти се приемат от ноември миналата година.

Срокът изтича на 27 май т. г., но до момента по тази дейност е получен само един проект, информираха от фонд "Земеделие". От фонда казаха, че програмата няма да бъде закривана и проекти ще могат да се приемат до изчерпването на ресурса, стига да има желаещи. По мярка 322 за обновяване и развитие на селата бюджетът за целия програмен период е близо 327 млн. лева. Подадени са 522 заявления със заявена финансова помощ от около 586 млн. лева.

Сключените договори са 268 за 252 млн. лева, а изплатените до момента средства са 128 млн. лева за 221 заявки. По двете мерки на ПРСР - 321 и 322, се предвижда увеличен размер на авансовото плащане и безлихвен заем за изпълнителите на проекти до тяхното приключване. Друг бонус е и приемът на заявления за подпомагане при липса на част от изискуемите документи, чието издаване зависи от общините, съобщиха от фонд "Земеделие".

До края на април ще приключи одобрението на проектите по мярка 313 за туристическа дейност на общините. Ресурсът по тази мярка е 10 млн. евро, или 20 млн. лева, а таванът за един проект - до 200 хил. евро, уточниха още от фонда.

Водещи

Най-четени