Чобанов отрече директорът на Агенция "Митници" да е подал оставка 30.05 | 10:46

Министърът опроверга слуховете за приета оставка на Павел Тонев

От Георги Георгиев

Няма подадена оставка от директора на Агенция "Митници" Павел Тонев. Това съобщи пред журналисти в парламента министърът на финансите Петър Чобанов.

Така той опроверга появили се информации, че Тонев е подал оставка и тя е била приета.

Петър Чобанов посочи, че на този пост в момента е професионалист, който е бил част от системата и има поставени конкретни задачи.

Продължават неговите усилия за подобряване на събираемостта, добави финансовият министър. По думите му колко приходи не са събрани е въпрос на друга дискусия.

Преди дни медиите разпространиха непотвърдената информация, че шефът на Агенция "Митници" ще бъде сменен.

Според източниците ѝ рокадата е планирана преди изборите и щяла да се състои независимо от това ще има ли и колко голям ще е ремонтът на кабинета.

Първата причина за уволнението на Тонев са слабите приходи. Миналата година митниците не изпълниха плана си, а за тази още отсега се очертава изоставане от 400 млн. лв.

Втората, по-сериозна причина, са последните скандали с митнически служители на високи постове. Преди дни ДАНС, по сигнал на американската ДЕА, задържа шефа на свиленградската митница Георги Костадинов, след като намери дрога в служебния му автомобил.

Две са имената, които щели да се обсъждат за наследник на Тонев. Едното е на шефа на столичната митница Стефан Златков, а второто - на Кирил Йорданов, който оглавява митницата в Свищов.

Тонев бе назначен през ноември миналата година на мястото на Кирил Желев, който стана зам.-финансов министър.

Водещи

Най-четени