Швейцария продължава да е номер едно по шанс за укриване на данъци 04.10 | 10:10

Според неофициална класация САЩ се класира на пето място

От iNews.bg

Въпреки данъчните споразумения със САЩ и Германия, Швейцария все още оглавява списъка на държавите тип данъчен рай, сочи класация на неправителствената организация Tax Justice Network, предаде Reuters.

Алпийската държава си остава лидер по отношение на финансовата непрозрачност и благоприятните условия за укриване на данъци, особено за клиенти от развитите икономики. Използването и управлението на тръстове, фондации и офшорни компании си остава основна пречка пред възможността за ефективна борба с данъчните измами, а за Швейцария тези финансови практики продължават да са ежедневие.

Десетилетия наред Швейцария и банките ѝ бяха известни като истински стожери и пазители на банковата тайна. Наскоро обаче страната се съгласи да подпише споразумение за споделяне на информация по отношение на банкови дела под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). От Tax Justice Network обаче определят тези споразумения като "неефективни".

След Швейцария в класацията се нареждат Каймановите острови, Люксембург, Хонконг и САЩ. Съединените щати заемат петото място в класацията неизменно от 2009 година насам.

Годишно САЩ губи по около 100 млрд. долара приходи от данъци заради активи на американски граждани, които са прехвърляни в офшорни зони.

Водещи

Най-четени