Швейцарците официално се отказаха от по-дълъг платен отпуск 12.03 | 11:00

С референдум се отхвърли предложение за увеличение на отпуска с две седмици

От Ивайло Ачев

Кой не иска по-дълг платен отпуск и има ли изобщо такива хора? Оказа се, че има – на референдум швейцарците отхвърлиха предложение платения годишен отпуск в страната да се увеличи от четири седмици на шест седмици, предаде AP.

Още вчера (11 март), когато започна референдумът, социологическите проучвания сочеха, че предложението нямаше да бъде подкрепено. Едва 30% от запитаните подкрепяха увеличението на минималната позволена отпуска от четири седмици на шест. В крайна сметка 66% от хората гласуваха "против".

В момента в Швейцария средният годишен платен отпуск е пет седмици.

Предложението за увеличение на отпуска се базираше на изчисление на профсъюза Травай Сюис (Travail.Suisse), според което 30% от икономически активното население страда от стрес на работното място и две допълнителни седмици почивка може да решат този проблем. Според синдиката работещите трябва да се възползват от плодовете на повишената производителност, която нарасна с 20% между 1992 и 2007 година, докато заплатите в реално измерение са се увеличили само с 4,3% за същия период.

Швейцарското правителство и асоциациите на работодателите обаче посочиха, че увеличението на отпуска ще вдигне трудовите разходи с около 6 млрд. франка (6,5 млрд. долара) и ще заплаши икономиката. В крайна сметка това мнение явно натежа при гласуването.

Най-четени