Шефът на OMV: Никой не може да каже "Южен поток" да не се строи 11.08 | 10:58

Противопоставянето между Русия и Запада няма да попречи на проекта, смята Герхард Ройс

От Мина Стойчева

Никой не може да каже "Южен поток" да не се строи – това е въпрос на национално законодателство. Всяка държава решава сама за себе си. Това смята управителят на австрийската компания OMV Герхард Ройс. По неговите думи забавянето на строежа на газопровода е управляемо. "Газопроводът е проект за 50 години, затова трябва реалистично да се гледа на нещата. Няколко месеца забавяне не е фатално", обяснява той.

Според Ройс противопоставянето между Запада и Русия заради Украйна няма да попречи на реализирането на проекта "Южен поток". Преди време от OMV се договориха с руския енергиен гигант "Газпром" за разширяване на проекта за газопровод от Унгария до Австрия. По думите на Ройс тогава той не е очаквал да има проблем с изграждането на трасето. 

Шефът на OMV подчертава, че европейските граждани разчитат на доставките на природен газ през "Южен поток". "По тази причина аз не виждам възможности да се наложат санкции върху газа”, подчертава той. "Моето виждане е просто. Четири газопровода са по-добре от три, а пет са по-добре от четири. Това е прагматичният поглед", казва бизнесменът. По неговите думи в бъдеще по "Южен поток" може да минава природен газ, идващ не само от Русия, но и такъв, добиван от Черно море и от Средиземно море.

Най-четени