Шефът на „Газпром“: ЕК не може да спре проекта „Южен поток“ 31.05 | 12:49

В края на 2015 г. първият газ по морския участък ще пристигне в България

От Мария Стоянова

Европейската комисия не може да спре реализацията на проекта "Южен поток", категоричен е изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер.

"ЕК не може да стре спроителстевото, никой не може да ни забрани да строим. Отговорът ни е много прост. През декември 2015 г. първият газ по морския газопровод през Черно море ще дойде в България, ще дойде в Европейския съюз", каза Милер, цитиран от БНР.

Обяснението му идва малко след като ЕК предложи спиране на проекта "Южен поток" до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство. В документ до Европейския парламент комисията посочва, че е необходимо инвестициите в инфраструктурата, които се правят от доминиращите доставчици, да са съобразени с правилата на вътрешния пазар и конкуренцията.

Шефът на "Газпром" потвърди и информацията, че гръцки представители са се обърнали към компанията с молба за построяване на отклонение на "Южен поток" към тяхната страна.

Тогава министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Янис Маниатис заяви, че построяването на газопровода през страната ще направи още по-силно сътрудничеството с "Газпром".

Водещи