Шефът на МААЕ: Ролята на Русия за развитието на мирния атом е огромна 06.06 | 15:35

Юкия Амано се запозна с най-новите разработки на „Росатом“ в реакторите ВВЕР-1200

От iNews.bg

Генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано, в рамките на посещението си на Петербургския международен икономически форум, за пръв път посети Ленинградската АЕЦ. Там той се запозна с работата на действащите модернизирани енергоблокове. Амано високо оцени готовността за началото на пусковите операции на новия енергоблок от поколение "3 плюс" по проект ВВЕР-1200 на площадката на Ленинградска АЕЦ-2. Генералният директор на МААЕ бе съпровождан от заместника си – ръководителя на департамента по ядрена енергия на МААЕ Михаил Чудаков, заместник генералния директор на "Росатом" и директор на Блока за международна дейност Николай Спасский, постоянния представител на Русия при международните организации във Виена Владимир Воронков, както и от заместник-ръководителя на "РостехнадзорАлексей Ферапонтов.

По време на посещението си Юкия Амано оцени системите за ядрена безопасност на Ленинградската АЕЦ и отбеляза, че новият руски енергоблок по начало е снабден с допълнителни системи за защита в сравнение с предишните проекти. "Многото нива на защита на енергоблока ВВЕР-1200 прави силно впечатление – в случай на отказ на едната система в действие влиза другата, което е много правилно", отбеляза той.

На среща с журналисти след визитата Амано отбеляза, че Русия дава голям принос в работата на МААЕ както в областта на ядрената енергетика, така и в частта за използване на мирния атом в неенергийни области. "Ядрената енергия е най-екологичният начин за производство на електроенергия от гледна точка на минималното изхвърляне на парникови газове в атмосферата. За повишаване на благосъстоянието на обществото е необходимо развитието на ядрената енергетика, и то ще продължава. Русия е много активен играч в този процес", отбеляза директорът на МААЕ.

Водещи

Най-четени