Ще видим още по-евтин ток, ама друг път 31.01 | 14:23

Цената на електроенергията за битовите потребители няма да намалее. Но пък остават надеждите за по-евтино парно

От Филипа Тодева

Ново поевтиняване на тока за битовите потребители не е реалистично оттук нататък. Това заяви заместник-председателят на комисията по енергетика в парламента Явор Куюмджиев, цитиран от в. "Труд".

Той каза, че не може да си обясни твърденията на големите предприятия, които се оплакват от цените за тях. "Няма логика в твърдението им, защото това е пазар. Така например от 2000 мегавата производствена мощност на АЕЦ "Козлодуй" 1600 отива за регулиран пазар и се продават на много ниска цена от 18 лева за мегаватчас. Останалите 400 се предлагат на свободен пазар чрез търгове. Несериозно е да се прави връзка между свободен и регулиран пазар", коментира депутатът.

Що се отнася до цената на парното, Куюмджиев посочи, че тя е пряко свързана с цената на газа. Ако изпълнителната власт успее да договори по-добри условия за доставка на газ, е възможно и тя да се задържи или да намалее.

Въпросът за АЕЦ "Белене" според него остава твърде проблемен. От една страна трябва да се довърши анализът на ситуацията, в която предишното управление остави проекта. Тя е изключително тежка, включително и искът към НЕК от "Атомстройекспорт". От друга - трябва да се намери сериозен стратегически инвеститор, който да поеме своя дял от собствеността, както и отговорността за строежа на централата и нейната експлоатация.

"И третият проблем е отношението на другата партия, подкрепяща правителството, в която трябва да събудим желание за довършване на проекта", подчерта Куюмджиев. Той оцени думите на Йордан Цонев, че ако има сигурен инвеститор, ДПС би преразгледало своята позиция, като "добър сигнал" към БСП.

Водещи

Най-четени