Ще се пазарим за цената на газа до последния момент 13.11 | 17:05

Няма никаква опасност от нова газова криза, увери Добрев

От Петър Чернев

Преговорите относно новата цена на газа ще продължат до четвъртък, когато ще бъде подписан новия договор с Русия. Това заяви днес след извънредно заседание на Консултативния съвет за индустриална стабилност министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Министърът беше категоричен, че ще бъде постигната договореност и отстъпката в цената ще бъде поне 11%. Той увери, че няма никаква опасност от нова газова криза, пише Econ.bg.

"Кризата не беше 2008 г., а 2009 г. Тези, които бяхме тук, знаем, понеже я преживяхме" - така министърът коментира изказването на Меглена Кунева, че сме изправени пред опасност от недостиг на газ.

Българският бизнес подкрепя проекта "Южен поток". Бъдещият газопровод няма да повлияе по никакъв начин на сегашната газопреносна мрежа, смята Кирил Домусчиев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Според него той ще донесе голям икономически ресурс, ще бъдат създадени много работни места и др. Държавата освен всичко друго ще спечели и ДДС в размер на 600 млн. лева.

"Отново апелирам всякакви спекулации по темата от хора, които не са компетентни и не са добре запознати с въпроса, да престанат. От КРИБ с абсолютно единодушие подкрепяме този проект", коментира още Домусчиев. Той добави, че тръбопроводът е много важен за България.

В четвъртък ще бъде подписан и договора за газопровода "Южен поток". Тоз договор обаче нямал нищо общо с цената на газа, изтъкнаха от "Газпром".

Водещи

Най-четени