Ще се пребори ли ДКЕВР за 5,4 млрд. лева? 29.05 | 16:15

Регулаторът ще преговаря за сериозно орязване на крайната цена на енергията Марица Изток 1 и 3

От Георги Георгиев

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)поиска да води преговори за промяна на договорите за изкупуване на електроенергия от "Контур Глобал Марица изток 3" АД и "Ей И Ес 3С Марица изток 1" ЕООД, става ясно от съобщение на ведомството.

Ако договорите бъдат променени, то електричеството, произведено от двете централи, ще излезе с 5,4 млрд. лв по-евтино за целия период на дългосрочните договори, отчитат от държавния регулатор.

Съгласно новото споразумение трябва пълната цена на енергията от ТЕЦ "Марица изток 1" да се намали с 30% и да се предвиди енергията от един блок на централата да се продава на свободния пазар, съответно и намаляване на пълната цена на енергията от ТЕЦ "Марица изток 3" с 20% и предвиждане енергията от два блока на централата да се продава на свободния пазар.

Едновременно с това от ДКЕВР предлагат министърът на финансите да сезира ЕК за необходимостта от разглеждане на условията по действащите споразумения, тъй като европейски доклад показва, че те на са съвместими с новите изисквания за конкурентни пазарни условия и поставят двете централи в по-изгодно положение.

Проблемът е отчетен и от Европейските институции, изводите от чието проучване определят такива договори като нерегламентирано предоставяне на държавна помощ.

С исканата от ЕК по-ниска пълна цена на енергията от двете централи ще се намалят разходите, формиращи цената на обществения доставчик с 424 млн. лева за следващия ценови период. Общо за целия период на действие на на дългосрочните договори положителният ефект от промяната ще бъде достигне до споменатите в началото 5,4 млрд. лева.

Водещи

Най-четени