Ядем гръцки козунаци и се чукаме с полски яйца 30.04 | 11:15

Четете етикетите и внимавайте за оцветителите, съветва експерт

От Десислава Янкова

Масово на българската трапеза за празниците ще присъстват вносни храни. Козунаците и зеленчуците са основно внос от Гърция, яйцата от Полша.

Това заяви за iNews Богомил Николов, председател на асоциация "Активни потребители".

По думите му на все по-рядко се намират козунаци българско производство. Най-често те се внасят от Гърция, Румъния, Полша и Италия. Проблемът е, че производителят трябва да предвиди по-дълъг срок на съхранение, в който да влезе и транспортът от една държава до друга.

Това означава, че срокът на годност на продукта трябва да е над 2 седмици, което е малко нереално за постигане без използването на добавки, посочи Николов. А в класическата рецепта за козунак не влиза нито една подобна съставка, добави той.

Причина за масовото купуване на вносни вместо български козунаци е по-ниската им цена. Друга причина е, че малките фурни отстъпиха място на големите вериги, посочва експертът.

Някои производители влагат оцветители в козунаците, за да пожълтеят.

Най-често се използва Е104 – хинолин, Е 102 – тетразин, Е110 – сънсет жълто. Последният се използва и при някои безалкохолни напитки и е силно критикуван. Води до хиперактивност при децата, като действа на принципа на кафето. Това са проблеми, които съществуват в цял свят.

Австралия, Канада и Япония са държавите с най-рестриктивна политика относно влагането на оцветители, консерванти и антиоксиданти.

Николов обясни, че именно покрай оцветителите, които се влагат в козунаците и боите за яйца са и най-многобройните запитвания в асоциацията.

Преди няколко години е имало единични случаи с бои, съдържащи забранени оцветители. Сега се наблюдават случаи съдържанието на боите да е изписано на вътрешната страна на опаковките. Така, ако има оцветители, които предизвикват някакви алергични реакции, може да се види едва след като продуктът бъде закупен.

Водещи

Най-четени