Японската Kirin купува мажоритарен дял от бразилска пивоварна 03.08 | 12:32

Японските компании все повече обръщат внимание на чуждите пазари

От iNews.bg

Японската икономика пострада силно от земетресението в началото на март. Компаниите обаче вече започват да се отърсват от проблемите и погледнаха в търсене на нови пазари.

Една от тях – Kirin Holding, един от производителите на бира в страната, се реши на голяма покупка в Южна Америка. Холдингът ще придобие 50.45% от акциите на бразилската пивоварна Schincariol, съобщават на сайта на японската компания.

Компанията ще плати 2.6 млрд. долара за осъществяване на сделката.

Покупката ще даде тласък на Kirin на бързорастящия пазар в Бразилия. Компанията, която придобива, е втората по големина в страната и произвежда марките Nova Schin, Devassa Bem Loura, Glacial, Baden Baden и Eisenbahn. Освен бира Schincariol произвежда и безалкохолни напитки. По този показател компанията заема трето място в Бразилия.

Японските компании се възползват от силната йена и осъществиха няколко големи покупки през миналата година, които им позволиха разрастване в чужбина.

Пример за това е и една от мащабните сделки в последните месеци между фармацевтичните компании Takeda и Nycomed със седалище в Цюрих. Японската компания плати близо 10 млрд. долара за покупката, като сделката беше оповестена през май.

 

Водещи

Най-четени