„Бялата книга” - новата политика на ЕК за цифровата инфраструктура 22.02 | 19:30

Консолидацията на телеком пазарите ще позволи повече и по-качествени инвестиции

От iNews

В сряда Европейската комисия представи т.нар. "Бяла книга", посветена на овладяването нуждите на Европа от цифрова инфраструктура.

В момента в Европейския съюз действат над 60 големи и средни телеком оператори, докато в САЩ и Китай големите играчи са само по трима. България също е пример за силно фрагментиран пазар. Така европейският сектор е поставен в неблагоприятна позиция преди фундаменталната промяна на пазара. Тя е подхранена от технологичното развитие на мрежите заради невъзможността на десетките малки играчи да финансират промяната. Комисията призна този факт и представи новата си политика.

"Телекомуникационният сектор страда от фрагментиран пазар, липсва единен такъв. Телекомуникационните фирми работят основно на национално равнище и всички ние виждаме, когато пътуваме из Европа, че има празнини по границите - там, където няма свързаност”, заяви  заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

За да се промени това, са нужни инвестиции - най-вече в нова технологична инфраструктура.

"Говорим за инфраструктура, за мрежа, за софтуерни услуги, за всичко, което ще изгради фундамента на инфраструктурата на утрешния ден. Запитахме се дали имаме инфраструктурата, която да функционира добре. Не да говорим за регулиране, а дали тези, които могат да го направят, имат възможността да го направят. Отговорът е не”, заяви еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Какво обаче точно означава "Бялата книга" с насоки и как тя ще повлияе на европейския телеком сектор? Отговорите търсим от Лиз Фър - представител на Европейската асоциация на операторите на телекомуникационни мрежи.

"Едно от нещата е признанието за това, че имаме нужда от нов подход към телекомуникационните регулации. И това е важно, защото виждаме, че има нови технологични разработки на пазара. Ако погледнете телекомуникациите днес, става дума не само за физическа инфраструктура, но и за облак и софтуер. Вече не е достатъчно да гледаме на системата така, както сме гледали преди 20 години. Също така трябва да имаме по-силен телекомуникационен сектор, който е по-малко фрагментиран, отколкото е днес. Нуждаем се от мащаб и ефективност. Казано накратко – има разбиране за важността на нашия сектор, за новите технологии, които се нуждаят от нов подход", заяви Лиз Фър.

Консолидацията на телеком пазарите ще позволи повече и по-качествени инвестиции, запазване на дигиталния суверенитет на Европа и засилването на нейната конкурентоспособност в сектор, който ще предопредели нашето бъдеще. Какви обаче ще са ползите за потребителите?

"Потребителите са зависими от мрежите, използват ги всеки ден - за работа, за училище, за почти всичко в живота си. Така че промяната е важна за всички граждани. Ние се надяваме, че "Бялата книга" ще павира пътя към по-бързи мрежи, по-висока свързаност. Колкото по-добър и по-силен телеком сектор имаме тук, в Европа, толкова по-бързо ще можем да се свързваме, по-лесно ще се възползваме от иновации и технологии. Смятам, че има много какво да спечелим като потребители от тази "Бяла книга", казва Фър.

А според комисията инвестициите в инфраструктура ще помогнат и за технологиите на бъдещето - като автономните автомобили и телемедицината, например. Изследвания на пазара показват, че дигитализацията може да бъде мощен инструмент за растеж на икономиките ни. Данните сочат, че общият резултат може да достигне до добавени 1 трилион евро към европейските икономики. В същото време Комисията обяви колко пари ще са нужни за инвестиции и откъде ще дойдат те.

"В следващите 6 години трябва да се инвестират около 200 млрд., не говорим за някакви смешни суми. Ние сме либерали и предпочитаме да не използваме публични средства, а частни инвестиции, но искаме да създадем подходяща рамка, за да ги привлечем”, каза още еврокомисарят.

Скорошно проучване на един от гигантите в сектора показва, че свързаността и дигитализацията са мощен инструмент за мултиплициране на европейската икономика. Според данните на изследването общият резултат може да достигне до добавени 1 трилион евро към европейските икономики и да помогне за постигането на увеличение от 10% на Индекса на цифровата икономика и общество. Достигането на 90% по този индекс пък ще увеличи БВП на глава от населението на всяка страна членка с над половин процент. Без ускорена консолидация в сектора и чрез нея - постигане на по-големи инвестиции във високоскоростните и качествени мрежи, Европа рискува своята конкурентоспособност в сектора, както и икономическия си растеж.

Водещи

Най-четени