8 държави от ЕС ни подкрепиха за мерки срещу замърсяващи автомобили 10.10 | 13:01

коминистърът Нено Димов представи в Люксембург информационна нота за необходимостта от приемане на мерки

От Ани Романова

Информационна нота за необходимостта от приемане на мерки в ЕС за справяне със замърсяването на въздуха представи пред Съвета по околна среда на ЕС в Люксембург министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Тя е във връзка от очаквания внос на употребявани автомобили от страни членки с висок стандарт към държави с по-ниска покупателна способност на населението след забраната за използването на такива автомобили в някои европейски градове. Освен от съвносителите Полша и Словакия беше подкрепена от Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Унгария.

"Темата за двойните стандарти беше широко обсъждана през последните месеци. В първоначалния си обхват тя се отнасяше само до качеството и стандартите на хранителните продукти. Притеснение буди обстоятелството, че този подход намира отражение и в други области, които също имат пряко отношение както към здравето хората, така и към околната среда", заяви министър Димов пред колегите си от Съвета.

Министър Димов посочи, че все по-голям брой градове в Западна Европа въвеждат забрани за движение на дизелови автомобили поради завишените им вредни емисии. В резултат вече е факт напливът на употребявани автомобили от държави членки с високи средни доходи на глава от населението към такива с ниски. Това създава риска и от т.нар. "вътрешно изтичане на въглерод" в рамките на транспортния сектор на Съюза, подчерта министър Димов.

Водещи

Най-четени