Втора среща на Радев с европейските партньори 03.02 | 08:14

Лидерите на ЕС се събират в Малта заради бежанците и Брекзит

От iNews.bg

Президентът Румен Радев ще проведе втората си среща с лидерите на ЕС. След като в понеделник и вторник той беше в Брюксел, където разговаря с редица ръководители на ЕС, ЕК и НАТО, днес той ще бъде в Малта за неформалната среща на Евросъюза. Основните теми, които ще бъдат обсъдени, са бежанците и излизането на Великобритания от Общността.

Основен акцент на неформалната среща на върха в столицата Валета ще бъде търсенето на работещо решение на бежанския натиск, предаде БНР. Именно миграцията е един от приоритетите на малтийското председателството на ЕС, което страната пое на ротационен принцип от 1 януари.

На сутрешното заседание, на което се очаква да присъства и британският премиер Тереза Мей,  държавните и правителствени ръководители ще разгледат външното измерение на миграцията. Очаква се акцентът в обсъжданията да бъде върху маршрута през Централното Средиземноморие и Либия и той да не бъде изместен от темата Брекзит.

Следобедното заседание ще бъде посветено на политическия размисъл относно бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания. Тема ще бъде и подготовката на предстоящото на 25 март отбелязване на 60-ата годишнина от подписването на Римските договори.

Водещи

Най-четени