Грешка или не? Но Станишев подкрепи СЕТА 15.02 | 18:18

Грешният вот на лидера на ПЕС разгневи Нинова, той пък се оправда, че сбъркал бутона

От iNews.bg

Грешно гласуване и неспазване на заръката на БСП към евродепутатите й да не подкрепят търговското споразумение между Канада и ЕС разгневи лидера на социалистите Корнелия Нинова. Оказа се, че сред пратениците на столетницата в европейския парламент има "троянски кон" и той е не друг, а самият председател на партията на европейските социалисти (ПЕС) и бивш партиен вожд на Нинова – Сергей Станишев. Единствен той от българските леви евродепутати не подкрепил директивата от София да гласува "против" СЕТА. Останалите му трима колеги социалисти в Страсбург съвестно са изпълнили повелята на Националния съвет на БСП от събота.

Троянски кон в левицата

Разцеплението на червената ни група разгневи Нинова, която поиска поименен списък на гласувалите за СЕТА в Европарламента, предаде БГНЕС. Това принуди бившият й партиен началник и екс премиер на България да се обяснява, че е гласувал без да иска неправилно, натискайки погрешния бутон.

Дългоочакваното и протакано в годините търговско споразумение между ЕС и Канада най-накрая мина днес. 408 евродепутати гласуваха "за" CETA, между които и Станишев, 254 бяха "против", а 33-ма се "въздържаха".

Кой издаде грешника?

Веднага след гласуването представители на ГЕРБ обявиха във "Фейсбук", че Станишев е подкрепил CETA. Така той е попаднал в лагера на "вечните врагове" на левицата - Европейската народна партия (ЕНП), Европейските консерватори и реформатори и либералите от ALDE, както и на отцепници от групата на социалистите. Парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D) се разделила в гласуването, като две трети са подкрепили СЕТА.

1860514

Станишев ще се поправи

Станишев вече е задействал процедура гласът му да бъде поправен и да се брои като "против", обясниха от екипа.

Преди това групата на българските социалисти в ЕП огласи позиция срещу СЕТА, според която споразумението: накърнява интересите на хората на наемния труд; нарушава приоритета на публичните интереси; отразява се негативно на националната икономика.

Днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви война на търговското споразумение между ЕС и Канада и се закани да блокира ратификацията му в българския парламент. Тя заклейми като "национални предатели" българските евродепутати, които подкрепиха споразумението при гласуването му в сряда и предупреди, че то ще донесе в България "ГМО, канадско месо и паралелна съдебна система".

Нинова поиска списъка с предателите

"Искаме поименно списъка на българските предатели, подкрепили това споразумение", настоя Нинова на извънредна пресконференция. Тя не уточни от кого очаква списъка и как точно ще "накаже" евродепутатите, гласували за СЕТА.

"Питаме ги от чие име гласуваха "за". Там ги е изпратил народът на България да представляват България. Затова питаме: Кой точно от този български народ ги упълномощи да гласуват така? Ние говорим не само от името на БСП, а и от името на Съюза "Произведено в България", където са 1500 български производители, КНСБ, "Подкрепа", десетки фондации, организации, сдружения на български производители", обвини червената лидерка.

Водещи

Най-четени