ЕК одобри трансгранична програма между България и Македония за 19,5 млн. евро 06.08 | 12:36

От септември ще се набират проекти за развитие на области Благоевград и Кюстендил

От iNews.bg

Европейската комисия одобри вчера и последната програма за трансгранично сътрудничество между България и Македония на стойност близо 19,5 млн. евро, като от наша страна средствата ще отидат за развитие на области Благоевград и Кюстендил. Първата покана за набиране на проектни предложения ще бъде публикувана в началото на септември. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което е управляващ орган по трансграничната програма.

Със средствата ще се финансират проекти в областта на околната среда, туризма и подобряване на конкурентоспособността на трансграничния регион. Бенефициенти могат да бъдат юридически лица, регистрирани в допустимия регион, като следва да са организации, които не генерират печалба.

Програма "ИНТЕРРЕГ по Инструмента за предприсъединителна помощ за трансгранично сътрудничество България - бивша Югославска Република Македония" е с регионален обхват на територии от ниво 3 по NUTS, разположени на границата между двете партниращи държави. За България това са областите Благоевград и Кюстендил, а еквивалентните от ниво 3 по NUTS в Македония са Североизтичен, Източен и Югоизточен регион.

Общият бюджет на програмата възлиза на 19 461 687 евро. От тях 16 542 434 евро (85%) се предоставят от ЕС (Европейски фонд за регионално развитие и Инструмента за предприсъединителна помощ), а 2 919 253 евро (15%) са национално съфинансиране, осигурено от двете партниращи страни.

 

Бенефициенти по проекти могат да са: местни, регионални и национални власти или подчинени на тях структури, национални и регионални агенции; администрации на природни паркове; местни, регионални и горски дирекции; културни институции; обществени центрове и читалища, неправителствени или нестопански организации, образователни институции, като например университети, училища, колежи и библиотеки; еврорегиони и др. или сдружения от две или повече от изброените.

Водещи

Най-четени