Европейски емисари проверяват хода на съдебната реформа 26.09 | 11:55

Експертите на ЕК са у нас, после ще изготвят мониторинговия доклад

От iNews.bg

Тридневна мисия на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка започва работа днес в София, съобщи БГНЕС. 

Експертите от ЕК ще имат срещи с представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт и ще изготвят поредния годишен доклад за напредъка на България в съдебната реформа. 

Този път докладът се очаква да бъде оповестен по-рано, а не както е обичайно в последната сряда на месец януари. Причината е, че от Нова година България поема председателството на Съвета на ЕС и Брюксел не иска да отправя острите си критики към държавата домакин, ако заключенията в доклада отново се окажат негативни.

Акцент в разговорите на европейските експерти у нас ще е приключилият избор на нов Висш съдебен съвет – прякото гласуване на следователи, прокурори и съдии, както и избирането на парламентарната квота, което за първи път бе осъществено с конституционно мнозинство.

Еврочиновниците се интересуват и от все още неприключилата процедура за избор на нов председател на Върховния административен съд. Въпреки че ВСС избра с 20 от 25 възможни гласа съдия Георги Чолаков за свой председател, президентът Румен Радев даде да се разбере, че няма да подпише указ за назначението и ще настоява новият състав на ВСС да гласува бъдещия председател. 

Представителите на Комисията от Брюксел ще се информират и за новите правомощия на Инспектората на съдебната власт, както и за новите изисквания за деклариране на имущество и доходи от магистратите и техните близки.

Водещи

Най-четени