Калфин: Чака ни гръцки сценарий, ако избързаме с еврозоната 07.07 | 12:25

Кризата в Гърция е нагледен пример каква е съдбата на изоставаща икономика

От iNews.bg

Бързото влизане на страната в еврозоната няма да се отрази добре на българската икономиката, тъй като е много по-назад в развитието си от средните нива за ЕС. Това заяви по БНТ вицепремиерът по социалната политика Ивайло Калфин, като посочи лошият опит на гръцката икономика икономика, доведена до крах заради прибързано въвеждане на еврото.

Според него тежката икономическа и финансова криза в Гърция е нагледно доказателство за това да не се избързва с приобщаване на страната към еврозоната. "Ситуацията в Гърция в момента показва ясно това. Единната валута изисква сходно икономическо развитие, а България е далече от това", подчерта социалният министър.

Като аргументи той посочи ниската енергийна ефективност у нас, слабата технологичната въоръженост и лошата подготовка на кадрите ни.

"Гърция е голям наш партньор, тя е с по-развита икономика. В този смисъл ние трябва да анализираме всички рискове. Внимателно следим рисковете за българската икономика и анализираме", посочи Калфин.

Той обаче не споделя мнението на други български министри и политици, че можем да се възползваме от проблемите на гърците. "Няма как да се възползваме от проблемите на съседите, въпреки че още от началото на кризата в Гърция много фирми са се регистрирали у нас".

Вицепремиерът смята, че еврозоната може да продължи и без Гърция, но това според него би било лош знак, че не е еднопосочно движението в страните, споделящи общата валута.

"Ще бъде трудно, защото няма механизъм как една държава може да излезе. Това ще се случи, ако Гърция си върне валутата. Има много такива опити, но обикновено те водят до фалити", отбеляза Калфин.

Относно пенсионната реформа Калфин посочи, че тя ще е тежка и дългосрочна.

"Не можем да чакаме някакви чудеса да се случат днес или утре. Но ние трябва да гледаме и да се стремим да има увеличаване на пенсиите", каза министърът. И изрази надежда пенсионните теми да бъдат затворени преди ваканцията на депутатите.

"Всички виждат, че сегашната система е лоша и не гарантира друго, освен спиране на плащанията. Няма как икономиката ни да понесе вдигане на осигуровките. Минималната работна заплата се оказва, че е много важна за някои работодатели. Но тя се получава от много малко хора. Надявам се българската икономика да не е толкова зависеща от евтин труд", каза още Калфин. И допълни, че след решението на парламента да се криминализира неплащането на осигуровки, постъпленията в бюджета от тях са надхвърлили 800 млн. лв.

 

 

Водещи

Най-четени