Наши евродепутати ще реагират остро на "черепа с кости" върху розовото ни масло 17.02 | 17:15

ЕК планира да квалифицира розовото масло и другите етерични масла като химически субстанции и продукти

От iNews

Българските евродепутати и еврокомисарят Мария Габриел заедно с нейните колеги от Франция и Италия ще направят всичко възможно предлаганите промени в регламента за етеричните масла да не бъдат приети.

Това обяви евродепутатът Андрей Новаков на кръгла маса в Карлово, в която участваха и розопроизводители.

Както вече стана ясно писа, Европейската комисия планира да квалифицира розовото масло и другите етерични масла като химически субстанции и продукти и да постави на тях череп и кости. Според проучвания на Европейската комисия в етеричните масла се съдържат елементи, които не влияят добре на енергийната система на човешкото тяло.
"За да се случи това, са необходими научни доказателства и писмени позиции на производителите и преработвателите на етеричномаслени растения. Проучвания, направени от браншовите организации показват, че няма вредни съставки в българските етерични масла. Същото се твърди и в официално становище на Института по розата", стана ясно по време на срещата, пише "24 часа".

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов пое ангажимент паралелно с позицията на браншовите организации да изпрати в ЕП единно становище и от кметовете на Карлово, Казанлък, Панагюрище и Стрелча – райони, в които се отглеждат етеричномаслени култури.

След предсрочните парламентарни избори на 2 април и след като бъде сформирано 49-ото Народно събрание д-р Кабаиванов ще покани Постоянната комисия по земеделие и депутатите от Пловдивска област на среща в Карлово, на която да бъде направен анализ на Закона за маслодайната роза три години след неговото приемане.

Водещи

Най-четени