Ново 20! Каква е истината за спрените европари за наука 14.02 | 15:02

От ЕК обясниха, че още се извършва проверка

От iNews.bg

Сагата с парите за наука, отпуснати от Европейския съюз за нашата страна, продължава. След като служебният просветен министър Николай Денков призна, че субсидиите били спрени и заяви, че се водят тежки преговори с Брюксел за тях, в крайна сметка се оказа, че истината е малко по-различна.

Говорителят на Европейската комисия обаче беше категоричен, че засега никой не е спирал пари, предназначени за наука за нашата страна. В момента се извършва одит на оперативна програма "Образование и наука за интелигентен растеж".

"Предварителният доклад на одиторите трябва да бъде обсъден с българските власти, той съдържа нашите предварителни заключения и препоръки. Възможни са промени, след като получим допълнителна информация от властите в България", обясниха от ЕК.

Денков пък през миналия ден обясни още, че страната ни ще трябва да плаща и глоба, която щяла да бъде поета от държавния бюджет. Няколко дни по-рано се заговори за критиките на ЕК, посочени в писмо, изпратено до министерството. 

Проверката на евроекспертите била проведена през октомври миналата година. При нея били констатирани липса на прозрачност, на конкуренция при избора на външни експерти и неадекватна оценка за възможни измами. Нарушенията били системни, завиха от ресорното ведомство.

Най-четени